Atomun çevresini saran yüklü (pozitif) ve yüksüz (negatif)elektronların iletken tel üzerinde birbirlerine karşı uyguladıkları çekme ve itme kuvveti ile meydana gelen enerji türü olan elektrik enerjisinin en kısa tanımı ise proton ,elektron, pozitron ve parçacıkların etkileşimiyle ortaya çıkan bir enerji türüdür.
Günlük hayatta elektrik enerjisi ile bir çok kez karşılaşırız örneğin sürtünmeden dolayı çıkan statik elektriği saçımızı taradığımızda veya yün bir kazak giyip çıkardığımızda mutlaka fark etmişizdir . Peki elektrik enerjisi madem her yerde , biz neden bu enerjiyi bedava kullanamıyor ücret ödüyor ve bu kadar teferruatlı sistemler kullanıyoruz hiç düşündünüz mü? Evet! Neden dediğinizi duyar gibiyim . Elektrik enerjisi kokusuz renksiz ve günlük hayatta yardımcı ve dönüştürücüler olmadan kullanılamaz bir enerji çeşidi olduğu için göremiyoruz müdahale edemiyoruz işte insanlığın tarih boyunca en çok korktuğu şey varlığından haberdar olup da görmediği güç . Elektrik enerjisinin serüveni de tam olarak burada başlıyor. Peki göremediğimiz bu varlığı nasıl olup da kullanıyoruz? Cevabı çok kolay Kontrol !!
Elektrik enerjisi her yerde. Ama onu etkili , doğru ve verimli kullanabilmek için kontrol etmeliyiz. Kontrol edebilmek için bir çok sistem kurmalı ve akıl almaz derecede farklı bileşenler kullanıp (kablo ,direk sigorta ,anahtar, elektronik devreler ,elektronik devre elemanları, yardımcı baralar ,topraklama elemanları ve gereksiz kullanımı önlemek için tam otomatik veya manuel kumanda sistemleri kompanzasyon sistemleri taşıyıcı ve yardımcı elemanlar) milyarlarca para harcamak zorundayız. En azından günümüz teknolojisi bunu bir mecburiyet olarak sırtımıza yüklüyor .
Elektrik enerjisi genellikle farklı enerji formlarına dönüştürülerek depo edilebilir. Kullandığımız piller bataryalar aküler enerji dönüşüm mantığı esaslı çalışır. Ve böylece depo edilmesi mümkün olmayan elektrik enerjisini depo edip kullanmamıza olanak verilir . Eğer elektrik enerjisini depo edebilseydik bir şimşeğin çakması sonucu boşalan elektrik akımı ile İstanbul’un altı aylık (36.8 milyar kWh ) elektrik enerjisini karşılayabilirdik. Dolaylı yoldan depo ettiğimiz elektrik enerjisi çok kısa süreli olduğu için kullanımı elverişsizdir.
Günümüzde elektrik enerjisini doğrudan depo eden tek elektronik malzemenin kondansatör olduğunu söyleyebiliriz. Bu depolama işlemi ise çok kısa bir süre yani saniyenin yüzde birlik bir kısmında gerçekleşir. Kondansatörün çalışma prensibi şarj deşarj mantığına dayalıdır. İki iletken malzeme arasına bir yalıtkan malzeme koyarak elde edilir. İletken kutuplar eşit sayıda atom barındırıyorsa deşarj, farklı atomlar barındırıyor ise şarj durumundadır. Elektrik enerjisinin üretimi teorik olarak aynı fakat uygulama olarak farklı şekillerde üretim yöntemleri mevcuttur. Bazı önemli yöntemleri detaylı olarak inceleyeceğiz.